Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
Ecology-Bulgaria.com TLL Media Abonament_buton
 
Ecology-Bulgaria.com
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА Ecology-Bulgaria.comЕКОЛОГИЯ

НОВИНИ

06.03.2020   |   Стартира изграждането на компостираща инсталация за зелени отпадъци на Враца и Мездра
06.03.2020   |   Иновация Норвегия набира проектни предложения по компонент "Иновации за зелена индустрия"
06.03.2020   |   ЕС инвестира над 100 млн. евро в проекти за околната среда и действията в областта на климата
 

Експертно

Търси
Авто ТиЕлЕл Абонамент Е&И

Необходими са промени в ЗУО, които да защитят и мотивират легалните фирми в бранша да работят

Иво Георгиев, председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия споделя позицията си за новите законодателни мерки в областта на рециклирането и очаквания ефект върху дейността на компаниите в бранша пред читателите на Ecology-Bulgaria.com и сп. Екология & Инфраструктура.

Уважаеми г-н Георгиев, съгласно Закона за управление на отпадъците (ЗУО) от 14 януари 2013 г. всички фирми, работещи в сферата на рециклиращата индустрия трябва да плащат банкова гаранция на стойност 25 000 лева и по 5000 лева за всяка площадка. Какво наложи тази законодателна мярка и как браншът ще се справи с нея?
Да, така е. Равносметката е следната, ако си средно голяма фирма и имаш площадки в 3 РИОСВ в страната, трябва да платиш 3 х 25 000 лв. и отделно по 5 000 лв. за всяка площадка, или да блокираш в банка 90 000 лв. за 1 година. За всичко това плащаш и съответните банкови такси. По наши изчисления в банковата система в момента са блокирани около 15 млн. лв. само от фирмите, работещи с черни и цветни метали. Всички тези пари могат да бъдат използвани за инвестиции, работни места, иновации, а не да са блокирани в полза на МОСВ. Освен това по закон, фирмите, могат да бъдат санкционирани за първо нарушение с имуществена санкция от 30 000 до 100 000 лв. При второ провинение ти налагат нова санкция в размер от 60 000 до 200 000 лв., губиш и банковата гаранция, и няма да можеш да получиш ново разрешение до една година от отнемане на предишното. Сами можете да прецените как всичко това се отразява на бизнеса и то в условията на глобална икономическа криза. В първите дни след 14 януари имахме цели региони в страната, в които нямаше работещи фирми, поради страх от санкции при евентуално нарушение. Ще ви дам пример, аз имам средно голяма фирма и 3 площадки, на които до момента съм инвестирал над 1 млн. евро, за да изпълня изискванията на закона. И пак не съм сигурен, че съм успял да отговоря на всички условия, тъй като доста от текстовете в закона са неясни и се тълкуват по различен начин от контролните органи. Можем да бъдем глобявани с 30 000 лева, дори ако сме объркали, преписването на постоянния адрес на наш клиент в една от 70 отчетни книги, които трябва да бъдат водени ежедневно.

Съществува ли подобна практика в световен мащаб?
Не, категорично. Нашите проучвания показват, че Европейските директиви не изискват представяне на финансова гаранция от лицата, извършващи третиране на отпадъци. Нещо повече, подобно изискване е предвидено единствено за производителите на продукти, които водят до образуване на отпадъци, за оператори на депа за отпадъци или при превоз на отпадъци. В нашия закон за управление на отпадъците, банковата гаранция е в тежест на лицата, извършващи дейност по третиране на отпадъци, за която в ЕС не се изисква никаква гаранция. Освен това, според европейските директиви, финансовата гаранция, може да бъде под различна форма: участие в схеми за финансиране на управлението на отпадъците, застраховка, блокиране на банкова сметка или друг еквивалентен способ.

Кои са по-подходящите начини за ограничаване на броя на нелегалните фирми в бранша?
Според нашия екип, начинът за ограничаване на нелегалните фирми е само един – ефективни санкции срещу нелегалните фирми и подкрепа на легалните от държавата. Имаме предвид разработване на финансов пакет и облекчения за фирмите в сектора, за да се защитят и мотивират да работят; въвеждане на задължително членство на съответната фирма в действащите браншови организации, за да се гарантира отговорното поведение на всички; осъществяване на ефективна контролна и правохранителна дейност на държавните организации и институции без условности. Това разбира се е комплекс от взаимосвързани мерки, които трябва да бъдат прилагани всекидневно от всички заинтересовани и институции. Нашият юридически екип разработи и мотивирано становище за промяна в действащия НK, за да се подпомогне работата на контролните органи и да се актуализират санкциите за някои престъпления, които имат голяма обществена значимост. Най-общо казано, искаме промени, с които да се ограничат нелегалните фирми и незаконни площадки, както и да се криминализират кражбите на елементи и детайли от обществената инфраструктура.

Какви други промени в закона са необходими, за да се облекчи работата на фирмите в сектора?
Искаме промени в ЗУО, тъй като категорично смятаме, че законът е насочен срещу легалните фирми и въвежда единствено санкции и рестрикции за тях, а нелегалните продължават да работят без проблем. Не може, когато официалните данни на МВР за 2012 година, показват 27% намаление на кражбите на черни и цветни метали, заместник-министъра на МОСВ, г-жа Манева, да казва, че „размерът на санкциите за този бизнес са малки“, без да се посочват някакви аргументи или да е направен сравнителен анализ на санкциите при подобни нарушения в други браншове. Очакваме и решението на КC по текстовете, противоречащи на Конституцията и на законите в страната, както и на европейските директиви.


Източник: сп. Екология & Инфраструктура   Област: Експертно  

Етикети:   рециклиране   Асоциация на рециклиращата индустрия   АРИ  
« назад

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕКОЛОГИЯТА
на специализирания портал Ecology-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Labtech
 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2020        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG