Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
Ecology-Bulgaria.com TLL Media
 
Ecology-Bulgaria.com
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА

НОВИНИ

03.04.2020   |   Стартира рекултивация на депо за твърди битови отпадъци в Обзор
03.04.2020   |   Полска компания търси дистрибутори на филтри и маслени сепаратори
03.04.2020   |   ЕК одобри инвестиция от 177 млн. лв. за системата за управление на отпадъци в София
 

Събития

Търси
Авто ТиЕлЕл Абонамент Е&И

Състоя се семинар на тема ''Екология – от личния пример до институционалния ангажимент''



12.03.2015

На 12 март т.г. в парк-хотел Москва Посолството на Федерална република Германия в България организира семинар за журналисти от цялата страна на тема „Екология – от личния пример до институционалния ангажимент“. Форумът бе открит от Маркус Хаас, ръководител на отдел „Култура и връзки с медиите” към посолството, който направи кратко приветствие и представи програмата на събитието.

В първата презентация д-р Ралф Брюнинг, експерт по рециклирането на електронни и електрически уреди и член на Асоциацията на немските инженери VDI, представи участието си в редица проекти, насочени към ограничаване на замърсяването на околната среда със стари електроуреди и възможностите за тяхното оползотворяване. Сред основните видове проблемно електронно оборудване той посочи мобилните телефони, електроинструментите, монитори и телевизори.

Според изнесената статистика 1 млн. т електроуреди излизат от употреба всяка година в Германия, 10 млн. т в Европа и около 50 млн. т в целия свят, като тези цифри се покачват с 3-5% всяка година. От тях в Германия се събират от домовете около 650 000 т/г. уреди, а в България - 50 000 т/г. по данни на Eurostat.

„Съдържанието на различни елементи в електронното и електрическо оборудване налага прилагането на различни подходи при неговото третиране. Освен опасни за околната среда и здравето на хората вещества, като азбест, селен, живак и други, те съдържат и редица ценни суровини, като тантал и неодим, които могат да бъдат повторно използвани. За целта в Германия паралелно се използват два подхода: ръчен демонтаж на компонентите, който е по-качествен, но и по-скъп, и автоматични системи за демонтаж, при които фракцията не е с толкова добро качество”, заяви лекторът.

Като основна цел той очерта постигането на заложените в двете европейски директиви WEEE и WEEE II насоки за третиране на неизползваемо електронно и електрическо оборудване, сред които ограничаване на неправилното събиране, транспортиране и съхранение на уредите, както и повишаване на самосъзнанието на гражданите по въпросите за отпадъците.

Следващият гост-лектор бе Н. Пр. Посланик Детлеф Лингеман, който сподели че Германия се стреми да бъде водеща страна по отношение на опазването на околната среда и в момента темата за третирането на стари електронни и електрически уреди е изключително обсъждана в медиите и популярна сред обществото. Посланикът изрази надежда, че и в България може да се постигне подобна обществена нагласа и да се постигнат по-добри резултати.

В семинара участва и Мириам Данне, представител на Съюза на общинските предприятия в Берлин (Verband Kommunaler Unternehmen) и координатор на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) в Германия, която разказа за опита си в тази сфера.

Специално за срещата в София пристигна и Валентин Турн, сценарист и режисьор на филма „Вкусът на боклука“. Той изложи своите идеи за разумна консумация на храни с цел създаване на по-малко отпадъци в Чешкия център в София, където се проведе и прожекция на филма.

Семинарът бе първото от поредицата събития, посветени на екологията, предотвратяване на замърсяването и доброволчеството, инициирани от Посолството у нас. Целта на инициативите е да се обърне внимание на екологичните проблеми и тяхното решаване чрез действия от страна на всички хора. Екологичните събития ще продължат със Седмица на доброволчеството, която предстои да бъде организирана от немското посолство на 26 април. В нея се очаква да се включат различни български неправителствени организации.


Източник: TLL Media

Етикети:   Посолството на Федерална република Германия   електронно оборудване   екология  
« назад

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕКОЛОГИЯТА
на специализирания портал Ecology-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2024        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG