Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
Ecology-Bulgaria.com TLL Media
 
Ecology-Bulgaria.com
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА

НОВИНИ

03.04.2020   |   Стартира рекултивация на депо за твърди битови отпадъци в Обзор
03.04.2020   |   Полска компания търси дистрибутори на филтри и маслени сепаратори
03.04.2020   |   ЕК одобри инвестиция от 177 млн. лв. за системата за управление на отпадъци в София
 

Проекти

Търси
Авто ТиЕлЕл Абонамент Е&И

Екологични проекти в Идеал Стандарт - Видима



27.09.2012

Компанията Идеал Стандарт - Видима е водеща в производството на санитарна арматура и санитарна керамика, която има близо 3300 служители, базирани в нейните производствени и административни структури в гр. Севлиево. "Идеал Стандарт - Видима е със стратегическа роля за развитието на мултинационалната компания Идеал Стандарт Интернешънъл в регион Източна Европа, като управлява и дейностите по дистрибуция на продукти в Източна и Западна Европа, както и търговската дейност в редица страни от Източна Европа, обединени в клъстър България на Идеал Стандарт Интернешънъл’’, споделят от компанията.

Идеал Стандарт Интернешънъл, със седалище в Брюксел, Белгия, развива независима дейност в Европа, Близкия и Среден Изток, Африка, както и в Латинска Америка. Основната й дейност е съсредоточена в предлагането на решения за баня като мебелировка, оборудване и душ-кабини за домове, търговски сгради и институции. Компанията работи в над 20 страни и има около 11 000 служители.

През т. г. Идеал Стандарт – Видима чества 20 години от учредяването през 1992 г. на смесено дружество между Видима и Американ Стандарт. „За този период компанията инвестира над 120 млн. евро, многократно увеличава капацитета на производство, открива хиляди нови работни места и оказва ежедневна подкрепа на социалното и културно развитие на региона и последователна политика за опазване на околната среда”, заявяват с гордост от Идеал Стандарт - Видима.

Екологичната политика на Идеал Стандарт – Видима може да бъде описана в няколко думи – Зелена компания със синя отговорност”, коментират те и допълват: „Опазването на околната среда е приоритет за всеки един от нас и във всяка наша дейност – от подбора на суровини за производствените процеси, през ефективното използване на природните ресурси, пречистване и рециклиране, до дистрибуцията на решения за баня, които ползват последните достижения на екологичните иновации, ориентирани към пестене на природни ресурси.

Осъществяваме дейността си с уважение и грижа за хората, като непрекъснато инвестираме в проекти, насочени към намаляване и неутрализиране на отпечатъка от нашата дейност върху околната среда и подобряване качеството на живот на нашите работници, служители и съграждани. В Идеал Стандарт - Видима съществува Интегрирана система за управление на качеството, околната среда и безопасните условия на труд, в съответствие с изискванията на международни стандарти ISO 9001, ISO 14 001 и OHSAS 18 001. Разработената и внедрена политика по околна среда е част от политиката на Интегрирана система за управление и е насочена както към утвърждаване на фирмата като икономически силно предприятие, така също и към опазването на околната среда и здравето на своите служители.

Мисията на компанията за ограничено въздействие върху околната среда и отговорно отношение към природните ресурси непрекъснато се материализира в иновативни, пестящи вода и енергия, продукти.”

През изминалата година компанията реализира различни проекти, ориентирани към повишаване на енергийната ефективност, намаляване на използваните природни суровини и намаляване на количеството на отпадъците от тях, рационално преразпределение на изделията, разделно събиране и изхвърляне на отпадъците.

Инвестициите на компанията за 2011 г., насочени конкретно към неутрализиране на вредното влияние върху околната среда, са за над 620 хил. лева:
- Проект за спестяване на природна газ, чрез използване на горещия въздух на тунелните пещи. Изграждане на инсталации по пилотния проект за пренос на горещ въздух от пещи и използването му в процеса на сушене на изделията;
- Монтиране на шумови изолации с цел ограничаване шумовото въздействие върху околната среда;
- Поставяне на магнитни разходомери по потоци на отпадни води (вход локална пречиствателна станция за промишлени отпадни води и изход за локална пречиствателна станция за битови отпадни води);
- Закупено оборудване за аналитичен контрол на биохимични показатели за битови отпадъчни води на Хах Ланге България и компактна лаборатория за анализ на води Aquamerck за ежедневен контрол от оператора;
- Закупени нови помпи за дозиране на химични реагенти (FeCl3) в битова пречиствателна станция;
- Изграждане на съоръжение за механично раздробяване на гипсови калъпи с цел повторно използване на вградените в тях заготовки (планки, болтове и др.) преди предаването им за крайно обезвреждане, вследствие на което се намалява значително техният обем и се облекчава транспортирането им;
- Закупени нови съдове за разделно събиране и транспортиране на отпадъците;
- Разходи за поддържане на дълготрайни материални активи с екологично предназначение;
- Закупуване и монтиране на филтър преса към една от пречиствателните станции за пречистване на галванични отпадни води.

„В Идеал Стандарт – Видима се реализират екологични проекти, насочени към превантивни мерки за опазването на околната среда намаляване на производствените емисии, ефективно използване на природните ресурси, енергийна ефективност, редуциране на генерираните производствени отпадъци и ефективното им екологосъобразно управление, разделно събиране и рециклиране на отпадъци, преработване на отпадъчни води, осигуряване безопасността на труда за служителите и работниците в компанията”, категорични са от производственото предприятие.

През 2011 г. в завода за производство на санитарна арматура на компанията проектите за енергийна ефективност са довели до редуциране потреблението на енергия с 293 MWh. През 2012 г., в резултат на проведения одит за енергийна ефективност, ще бъдат реализирани проекти, които ще доведат до намаляване разхода на електроенергия с 317 MWh годишно, с екологичен еквивалент 650,840 т спестени емисии СО2.

През миналата година са реализирани проекти за намаляване на използвани природни суровини и намаляване на количеството на отпадъци от тях като:
- редуциране теглата на гипсовите калъпи с 44 т при производството на санитарна керамика;
- рециклиране на 1271 т отпадна глазура при производството на санитарна керамика;
- намаляване на теглото на месингови отливки и намаляване на брака при производството им с 43,006 т, отнасящи се за завода за санитарна арматура.

В завода за производство на санитарна арматура се експлоатират инсталации за термично рециклиране на леярски пясък, чрез които отпадъчният пясък се обработва, след което се влага отново в производството, което води до редуциране на количествата отпадък и използван свеж материал с 1200 т за 2011 г.

В завода за производство на санитарна керамика, в следствие на проект за рационално преразпределение на изделията, разположени върху пещарски колички, се редуцира употребата на природен газ с 9200 куб. м, което води до намаляване на емисиите СО2 със 17 т. В резултат на реализиран проект „Kiln recovery” за пълно оползотворяване на горещ въздух от пещи към сушилни през 2011 г., компанията редуцира използването на природен газ с 209 000 куб. м, което води до редуциране на емисиите СО2 с 387 т.

„С цел осъзнаване на собствената ангажираност на всеки един по отношение на правилното събиране и изхвърляне на отпадъците, във фирмата беше реализиран проект по „Разделното събиране на отпадъците и как заедно да излекуваме света”. Като резултат, през 2011 г. от проекта са предадени за рециклиране 360 563 кг хартия, над 112 278 кг пластмаса и 111 708 кг стомана, чрез което запазихме около 4488 дървета, 2704 барела нефт, 1442 куб. м от обема на сметището, 1 743 460 kWh електроенергия, 167 562 кг желязна руда, 55 854 кг въглища, 11 460 059 л вода”, информират от Идеал Стандарт.

Екологичните инициативи, които компанията е реализирала за 2012-та в двата си завода – за производство на санитарна керамика и санитарна арматура, включват:
- Внедряване на система за мониторинг на консумираната електроенергия по процеси в завод за фитинги: леярна, галваника (Асмега 1&3, Асмега 2&4).
- Реализиране на направените предписания от докладите за проведен одит за енергийна ефективност в завод за фитинги - подмяна на осветителните тела с такива от ново поколение. Проектът ще бъде реализиран поетапно в следващите 3 години.
- Намаляване на теглото на месингови отливки и намаляване на брака при производството им, което води до редуциране консумацията на свежи суровини и материали – в завод за фитинги.
- Проекти за редуциране на използваното количество електроенергия и природна газ, които ще се реализират и в двата завода – за фитинги и керамика.
- Оптимизиране на системата за разделно събиране (сортиране) на годните за оползотворяване и повторна употреба композитни опаковки от суровини и материали, в завод за керамика.
- Разделно събиране на отпадъците в завод за керамика и последващо предаване на лицензирани фирми за оползотворяване и рециклиране.


Източник: Екология & Инфраструктура; снимка: Идеал Стандарт - Видима   Област: Проекти  

Етикети:   Идеал Стандарт - Видима   разделно събиране   рециклиране   енергийна ефективност   екологична политика  
« назад

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕКОЛОГИЯТА
на специализирания портал Ecology-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2024        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG