Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
Ecology-Bulgaria.com TLL Media
 
Ecology-Bulgaria.com
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА

НОВИНИ

03.04.2020   |   Стартира рекултивация на депо за твърди битови отпадъци в Обзор
03.04.2020   |   Полска компания търси дистрибутори на филтри и маслени сепаратори
03.04.2020   |   ЕК одобри инвестиция от 177 млн. лв. за системата за управление на отпадъци в София
 

Експертно

Търси
Авто ТиЕлЕл Абонамент Е&И

Управлението на отпадъци е перспективен за страната ни бизнес

Поради голямата си практическа стойност, най-често предпочитани са филтърпресите. Ако се спрем конкретно на опасните утайки, то там съществува възможност за обезвреждане чрез депониране – утайката да се смеси или с битови отпадъци, или с пръст. Предварително обаче е необходимо утайката да бъде стабилизирана - чрез компостиране, например

Интервю с Донка Ангелова, управител на Анес-96

Уважаема г-жо Ангелова, бихте ли представили накратко дейността на Анес-96?
Дружеството ни се развива изцяло в сферата на екологията и по-конкретно – управление на производствени и опасни отпадъци. Предоставяме комплексно обслужване на нашите клиенти - от консултации за законово изискваните разрешителни, до събиране и транспорт, съхраняване на отпадъците, предварително третиране с цел улесняване на оползотворяването/рециклирането или третиране с цел обезвреждане на отпадъците. Извършваме третиране както на производствени неопасни, така и на опасни отпадъци.

Друг аспект на нашата дейност е почистване на каломасло- и мазниноуловители, поддръжка и почистване на пречиствателни станции за отпадъчни води, поддръжка и почистване на канализационни съоръжения, резервоари за горива, септични ями.

Какви технологии за третиране на утайки се използват най-често?
Няколко са най-често извършваните процедури за третиране на утайки. Масово е разпространено третирането на утайките чрез т. нар. „анаеробно изгниване”. Друг възможен метод е утайката да се третира в метантанкове, с цел получаване на метан. Недостатъкът на този процес обаче е, че при това третиране утайката не намалява своя обем и е необходимо допълнително да бъде третирана, което оскъпява процеса. За да бъде намален обемът на утайката, много често се извършва т. нар.
обезводняване на утайките. То би могло да бъде извършено на изсушителни полета, вакуумфилтри, лагуни и др. Поради голямата си практическа стойност, най-често предпочитани са филтърпресите. Ако се спрем конкретно на опасните утайки, то там съществува възможност за обезвреждане чрез депониране – утайката да се смеси или с битови отпадъци, или с пръст. Предварително обаче е необходимо утайката да бъде стабилизирана - чрез компостиране, например. Утайките са изключително атрактивни и в още две направления – за производство на енергия и за рекултивация на терени. При рекултивацията обаче се съобразяваме с ред ограничения за качеството на утайката – от гледна точка на химичния състав и вида на терена. В Анес-96 предпочитаме т. нар. биологично третиране на утайките. Методът е изключително ефективен и финансово изгоден. В това отношение ние си партнираме с водещи немски фирми, които имат богат опит в биологичното третиране на отпадъците, дори на опасни утайки.

Какви методи за обезвреждане на опасни отпадъци предлагате?
Към момента дружеството ни извършва обезвреждане чрез депониране, обезвреждане чрез биологично третиране и обезвреждане чрез физико-химично третиране. В синхрон с политиките на ЕС, Анес-96 инвестира и развива дейности по оползотворяване на опасни отпадъци – в това направление извършваме рециклиране на органични и неорганични материали, както и регенериране на киселини, основи и разтворители.

Какво включват плановете Ви за бъдещо развитие на дейността на компанията?
Вече повече от година извършваме управление на отпадъци с цел получаване на енергия. Това е направление, което се поощрява от ЕС и все повече доказва своите положителни резултати. Дружеството ни предлага качествени и висококалорични алтернативни горива, които внасяме от ЕС и предлагаме на българския пазар. Вече извършихме първите доставки и резултатите са положителни. В това направление започнахме сътрудничество с циментовите заводи в България. Желанието ни е да продължаваме да се развиваме в тази област. Друг аспект от дейността ни, в който инвестираме и се развиваме, е третиране на почви, замърсени с опасни вещества, например нефтопродукти. Желанието ни е да заемем част от тази пазарна ниша, като предлагаме качествена и съвременна услуга на достъпна цена.


Източник: Екология & Инфраструктура; снимка: Анес-96   Област: Експертно  

Етикети:   Анес-96   управление на отпадъци   третиране на утайки   алтернативни горива  
« назад

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕКОЛОГИЯТА
на специализирания портал Ecology-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2024        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG