Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
Ecology-Bulgaria.com TLL Media
 
Ecology-Bulgaria.com
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА

НОВИНИ

03.04.2020   |   Стартира рекултивация на депо за твърди битови отпадъци в Обзор
03.04.2020   |   Полска компания търси дистрибутори на филтри и маслени сепаратори
03.04.2020   |   ЕК одобри инвестиция от 177 млн. лв. за системата за управление на отпадъци в София
 

Експертно

Търси
Авто ТиЕлЕл Абонамент Е&И

За 20 години АСЕКОБ се превърна в мярка за професионализъм и колегиалност

Асоциацията се старае да отговаря на постоянно нарастващите нужди на общините за модерно управление на околната среда, щадящо природата и осигуряващо ефективно ползване на ресурсите. Фактът, че участниците в организираните от нас събития през годините постоянно нараства е доказателство за това, че АСЕКОБ се превърна в мярка за професионализъм и колегиалност.

Интервю с Николай Сиджимов, Изпълнителен директор и член на УС на Асоциацията на еколозите от общините в България (АСЕКОБ)

Уважаеми г-н Сиджимов, как протече XXXVIII Асамблея на АСЕКОБ и как оценявате резултатите от мероприятието?
ХХХVIII Асамблея на АСЕКОБ се превърна в едно от знаковите събития в дългогодишната история на асоциацията. На нея присъстваха представители на над 120 общини. Наши официални гости бяха д-р Луиз Мануелян, заместник кмет на гр. Бургас, инж. Венцислав Николов, директор на Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморски район - Варна, НП г-жа Рене Бъс, заместник посланик на Кралство Нидерландия в България, Десислава Стойкова от Националното сдружение на общините в Република България, представители на фирми и организации.

На тази Асамблея отбелязахме и една важна годишнина - 20 години от основаването на АСЕКОБ. Вече две десетилетия с добронамереност и професионализъм асоциацията подава ръка на всички новопостъпили еколози в общинските администрации. Предоставя възможност за обмен на знания, информация и административен опит между своите членове. Асоциацията се старае да отговаря на постоянно нарастващите нужди на общините за модерно управление на околната среда, щадящо природата и осигуряващо ефективно ползване на ресурсите. Фактът, че участниците в организираните от нас събития през годините постоянно нараства е доказателство за това, че АСЕКОБ се превърна в мярка за професионализъм и колегиалност.

Кои бяха основните дискутирани теми и към кои от тях участниците проявиха най-голям интерес?
На срещата бяха разгледани редица актуални въпроси, касаещи управлението на отпадъци и води, възможности за финансиране по Европейски програми. Бяха представени добри практики на общините за устойчиво развитие. Посетихме една от най-модерните пречиствателни станции за отпадъчни води у нас - ПСОВ Меден рудник, Бургас, а също и природозащитен център „Пода”.

Директорът на дирекция Околна среда инж. Павлин Михов и Директорът на дирекция „Европейски политики и програми” – Руска Бояджиева, споделиха с участниците достиженията и опита на Община Бургас в областта на опазването на околната среда и енергийната ефективност.

Сред представените проекти бяха “Устойчив сега” - Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Община Бургас 2010 - 2020; “Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Бургас”; “Еко мобилност – схема за насърчаване на енергийно ефективен транспорт” и много други.

Директорът на Басейнова дирекция Варна, представи актуални въпроси във връзка с издаването от общините на разрешителни за ползване на минерални води и водни обекти. В дискусията се включи един от основателите на асоциацията - д.т.н. инж. Иван Иванов, консултант по управление на води. Той представи някои проблеми при заустване на отпадъчни води в урбанизирани територии с население над 2000 е.ж., в които няма изградена канализации. Темите, свързани с управление на отпадъците, както винаги предизвикаха интереса на всички присъстващи общински еколози. Представени бяха промените в законодателството за управление на отпадъците и новите цели във връзка с биоотпадъците. Обсъдихме и проекта, който АСЕКОБ осъществява съвместно с община Добрич и Лесотехническия университет за оползотворяване на биоразградими отпадъци, съфинансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд и ПРООН. В гр. Добрич за първи път в страната се въвежда система за разделно събиране и компостиране на зелени отпадъци от паркове и градини. Проектът цели да покаже, че с неголяма инвестиция, с целенасочено управление на потока зелени отпадъци и с много труд и ентусиазъм от страна на еколога - в случая еколога на Добрич Теодора Петкова, може да се произвежда качествен компост, а също да се намали значително количеството отпадъци, постъпващи на депото. Това води до реално намаляване на емисиите на парникови газове и допринася за борбата с изменение на климата.

В програмата на асамблеята имаше още много демонстрации и презентации на фирми от областта на управлението на околната среда, фирми за доставка на оборудване и технологии, за контрол на параметрите на околната среда и др. Както виждате програмата беше доста разнообразна и всеки намери в темите отговори на актуални въпроси, успя да дискутира с колегите своите виждания и да обмени опит.

Какви са настоящите акценти в дейността на АСЕКОБ?
АСЕКОБ работи за подобряване на системата и политиката за управление на околната среда на местно и национално ниво, чрез осигуряване на среда за професионално развитие на общинските еколози, насърчаване на екоинициативи за широката общественост, подпомагане на бизнеса за подобряване на комуникацията с общините, по отношение на проблемите на околната среда. Вече 20 години АСЕКОБ се развива като организация и в нея членуват както физически лица – еколози от над 100 общини в страната, експерти на свободна практика, така и юридически лица – над 60 общини, консултантски фирми и сдружения.

През годините на своето развитие, асоциацията е участвала във всички значими процеси за формиране на националната политика за опазване на околната среда. Понастоящем, АСЕКОБ е член на Комитета за наблюдение на ОП Околна среда 2007-2013 г., както и на Тематичната работна група за разработване на програмата за следващия програмен период 2014-2020 г. АСЕКОБ участва в Комитета за наблюдение на Оперативна програма за развитие на сектор Рибарство, в Басейновия съвет към Басейнова дирекция за Черноморския район, в Междуведомствения съвет за управление изпълнението на Националния план за действие по околна среда и здраве и др.

Асоциацията има много добри партньорски отношения с местни и международни организации, с които осъществяваме проекти насочени към подобряване нивото на експертите от общините, внедряване на успешни общински практики, информационни кампании и др. В периода 2005-2008 г. бяха реализирани няколко проекта, финансирани по програма Phare, за повишаване капацитета на местните власти за управление на околната среда. Създаден бе Център за екологично обучение, информация и консултация, в който преминават обучения по различни теми еколози от общините. Разработена бе информационна система ЕкоНет за поддържане на база данни и обмен на административни документи за околна среда на местно ниво. Разработена бе Информационна система за управление на отпадъците ДепоИнфо, която се инсталира на регионални и общински депа за отпадъци и дава възможност за контрол в реално време на постъпващите в депата отпадъци по източници, характеристики, количество и т.н. За да се представи европейският опит в опазване на околната среда на местно ниво, бяха проведени обучителни пътувания за над 80 експерти от общините в Дания и Испания.

Традицията два пъти в годината да се организират национални асамблеи на еколозите от общините се съхрани през всички години на трудности и промени. Така се поддържа жива връзката между колеги с различен опит и знания и указанията за работа и помощта, която получават новите еколози е неоценима.

С кои български и международни екологични организации си сътрудничите?
Наши партньори на първо място са общинските администрации. Ние вече имаме изграден имидж на лоялен партньор на общините и колегите от администрациите знаят, че когато ги поканим на даден форум или събитие, те ще научат нещо полезно и ще осъществят контакт както с колеги които работят по същия проблем, така и с хора, които могат да им помогнат.

Наши партньори са също МОСВ, МЗХ, МЗ, МРРБ. Много НПО са наши партньори – както на местно, така и на национално ниво. Партнираме с фирми, занимаващи се с управление на отпадъци, води, въздух, ВЕИ, ЕЕ и др.

През 2011 г., в партньорство с Виа Експо, НСОРБ, ФРМС и др. организации, АСЕКОБ бе съорганизатор на националния конкурс за Еко община в две категории – управление на отпадъците – връчена на община Ловеч и енергийна ефективност – връчена на община Добрич. Целият ни опит до сега показва, че най-добрите резултати се постигат в партньорство със съмишленици.


Източник: Екология & Инфраструктура; снимка: АСЕКОБ   Област: Експертно  

Етикети:   АСЕКОБ   управление на отпадъци   пречиствателни станции   енергийна ефективност  
« назад

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕКОЛОГИЯТА
на специализирания портал Ecology-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2024        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG